Panduan Tukar Alamat blogspot Ke .com

Kepada mereka yang gunakan blogspot sebagai hosting untuk blog dan ingin tukar ke domain .com, ada few steps yang perlu diikuti. Sebelum ini, convert dari blogspot kepada .com amat mudah sebab option berkenaan available dalam Settings dalam blogger.com.

Setelah review beberapa kes rakan-rakan yang convert ke .com, masalah yang dihadapi adalah disebabkan DNS configuration yang perlu dibuat pada setting domain hosting. Sebelum ini, setting berkenaan dibuat secara automatik, tetapi setelah blogger menghentikan fungsi direct conversion dari blogger, setting DNS perlu dibuat secara manual.

Step 1 : Daftar Domain Dengan Domain Provider

Step pertama yang perlu dibuat ialah untuk daftarkan domain anda. Katakan anda ingin daftarkan domain zaeronline.com. Terdapat beberapa hosting seperti GoDaddy (godaddy.com) dan eNom (enom.com). Pergi ke mana-mana hosting dan cuba semak sama ada domain yang dingini masih available.

Semakan domain dengan GoDaddy



Semakan domain dengan eNom

Jika domain yang diingini belum berdaftar, hosting akan memaparkan mesej yang domain berkenaan masih available. Jika telah didaftar, tiada pilihan lain, anda perlu pilih nama yang lain.

Setelah semakan berjaya, anda boleh teruskan pendafaran sehingga selesai. Dalam proses pendaftaran, tidak perlu memilih options lain yang ada. Cukup sekadar basic registration untuk domain anda. Anda akan memperolehi akaun untuk login ke hosting anda. Anda perlu gunakan akaun ini untuk buat perubahan pada DNS setting kemudian.

Step 2 : Point blogspost ke Domain Anda

Setelah mendaftarkan domain anda, anda perlu point alamat blogspot ke .com. Masuk ke blog anda di blogger.com, pergi ke menu Settings, Basic dan klik pada Add a custom domain.



Masukkan domain yang baru anda register dan klik Save. Anda akan lihat mesej error seperti di bawah.



Dua maklumat di bawah Nama, Label, or Host field dan Destination, Target, or Points To field perlu anda create dalam DNS untuk domain hosting anda (yang anda gunakan untuk daftarkan domain). www dan ghs.google.com adalah sama untuk semua blog. Maklumat kedua adalah unik untuk setiap blog. Salin kedua-dua maklumat ini.

Step 3 : Perubahan Pada DNS

Log masuk ke hosting anda gunakan akaun yang telah diberikan oleh provider.

Akaun eNom:

eNom Domain Management Login Screen
Semak dalam senarai Host Records sama ada telah wujud 2 rekod yang dikehendaki oleh blogger.


Klik button Edit untuk tambahkan entry baru dalam list Host Records.


Klik button Add New.


Masukkan kedua-dua rekod yang diperlukan. Pastikan Record Type adalah CNAME (Alias). Untuk setiap rekod, klik button Save untuk simpan rekod berkenaan.


Selesai!

Akaun GoDaddy:

Login ke akaun GoDaddy.


Anda akan list senarai domain yang telah anda daftarkan. Klik pada nama domain.



Anda akan lihat Domain Details. Di bawah menu DNS, terdapat sub-menu DNS Manager. Klik pada sub-menu ini.



Anda akan lihat Standard DNS Dashboard seperti di bawah. Klik pada Edit Zone.


Anda akan dapat lihat senarai configuration DNS untuk domain anda. Anda perlu tambah rekod CNAME (Alias). Klik pada Quick Add.


Tambahkan kedua-dua rekod yang diperlukan oleh blogger dan klik pada Save Zone File.


Selesai!

Akan tetapi setelah menambah rekod DNS ini, anda perlu tunggu 48 jam untuk domain anda aktif di Internet. Anda boleh pergi ke blogger untuk update kembali Settings dan jika steps yang anda ambil betul, tiada lagi error akan dipaparkan.


Jika anda perlukan servis daripada saya untuk convert dari blogspot ke .com, sila emel kepada saya mohdzaer.ali@gmail.com. Anda akan dapat:

  • Setup .com oleh saya secara bersemuka atau online
  • Setup satu emel official untuk blog anda secara percuma

Emel saya untuk maklumat lanjut.

16 comments:

  1. salam/
    kalau tukar kepada .com apa efek kepada blog yer?
    1) dari segi traffik?
    2) adakah sama cara nak post n edit seperti blogger dl?
    3) login dari blogspot pon dah boleh?

    thanks.
    very good info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam

      1) Trafik lebih baik daripada carian google dengan syarat anda apply teknik SEO yang betul. Anda akan build up authority domain anda daripada situ.
      2) Sama. Login & edit di blogger.com macam biasa
      3) Boleh

      Delete
  2. Many online business owners thinks that SEO is not necessary for the website but they are wrong. It is the great way of business. Thanks for the post.
    SEO Services

    ReplyDelete
  3. I would like to know SEO deeply so if you please share more, I will learn more.
    SEO Services

    ReplyDelete
  4. This post is interesting one that exploit the wonderful information about SEO tactics that are recently used in the market.
    Seo Singapore

    ReplyDelete
  5. This information increases the SEO value to get perfect ranking by following the guidelines. Thanks for posting this article.
    SEO Services Singapore

    ReplyDelete
  6. Terima kasih atas tunjuk ajar.

    Saya bercadang Nak brtukar ke .com.
    Sedang mengkaji.

    Terima kasih.
    Natrah mohamed
    Natrahmohamed.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amat digalakkan Natrah. Imej sebagai blogger lebih baik dengan .com

      Delete
  7. terima kaasih untuk tutorial ni.. dalam proses menunggu 48 jam utk bertukar dot com..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulilah,ana dah dapat buat blog kedua dengan domain yg baru. .t.kaseh info encik zaerali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gembira mengetahuinya... :D Share la kat sini address blog terbaru

      Delete
  9. Berapa bayaran daftar di godaddy tu ye tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 10USD atau 10Euro. Conver RM dalam RM40-RM60

      Delete
  10. Salam, mohon bertanya. Sekiranya saya beralih daripada blogspot.com ke .com, adakah facebook like dan share count saya akan kekal atau set kepada zero. Adakah cara bagi mengekalkan facebook share and like bagi setiap post saya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad to say, akan reset. Sebab like & share point pada url blog. Tapi jangan risaukan tu. Mula build .com dari sekarang. Long term lebih berbaloi!

      Delete